diumenge, 1 de febrer del 2009

Haurem de qüestionar-nos algunes coses.

El dia 27 de gener vaig fer una entrada, la immediatament anterior a aquesta, en aquest mateix bloc que es referia al "poc" filtratge que havia patit una notícia de to nacionalista per part del diari La Vanguardia.
Tots sabem, d'una manera més o menys explícita, que el professor Junqueras és independentista i proper a les tesis d'Esquerra Republicana de Catalunya. Tots sabem també, que el professor Junqueras ha estat el director del diari digital directe.cat. des de la seva creació, em penso. Fins aquí està tot força clar.
El dia 28 al directe.cat i en la secció "Punt de Mira" apareixia el següent article que linko en el títol i que reprodueixo literalment:

LA VANGUARDIA PASSA D'ORIOL JUNQUERAS

"Aquests dies, la premsa política, i la no tan política, han anat cobrint progressivament les diferents propostes que cada partit polític vol presentar o ha presentat com a candidat a les properes eleccions al Parlament Europeu que se celebraran el juny. Primer va ser notícia que el professor universitari d'economia Ramon Tremosa seria el candidat de Convergència a Europa en substitució d'Ignasi Guardans. També va ser notícia quan es va anunciar que Raül Romeva repetiria com a candidat per Iniciativa. I fins i tot s'han fet notícies sobre la possible tria de Salvador Sedó com a candidat per Unió.

La premsa catalana va tan plena d'Europa, que fins i tot sembla que ja ningú es recordi del finançament català, que ha estat un tema recurrent durant setmanes.

Tot i així, la capçalera estrella del Grupo Godó, La Vanguardia, ha cregut que l'anunci oficial d'aquest dilluns per part d'Esquerra on s'anunciava l'historiador Oriol Junqueras com a candidat pel partit en els propers comicis europeus no és un tema prou important com per fer-ne una notícia amb ànima pròpia. Així doncs, en l'edició d'ahir dimarts, mentre tots els diaris publicaven l'anunci de manera destacada, La Vanguardia només va comentar la notícia en l'interior d'un article titulat 'Tremosa se cita con Guardans', com si la nominació d'Oriol Junqueras fos una simple anècdota sense més valor, que no mereixia més rellevància que la que li han atorgat.

Anem-nos preparant, perquè algunes veus ja anuncien que des de dalt de tot del gran edifici de Francesc Macià, on seuen els màxims responsables del Grupo Godó, ja s'ha decidit que el tracte que rebrà el candidat d'Esquerra serà obviat i menystingut amb la intenció de no donar cap mena de publicitat a Oriol Junqueras. La jugada es faria en detriment del candidat de Convergència, Ramon Tremosa, malgrat les bofetades que aquest candidat rep a diari des d'aquest mateix diari.

Aquí podeu veure l'article en qüestió, on només es parla de l'anunci oficial d'Esquerra al sots-títol i ja a dins del text, cap al final, a la tercera columna. Un fet poc important, sens dubte...


imatge


Que ens serveixi aquest exemple per qüestionar-nos realment si volem una versió de La Vanguardia en català, que maltracti els catalans d'aquesta manera, esbiaixant i distorsionant la realitat d'aquesta manera tan poc elegant."

El que vull dir és que em sembla una vergonya que un mitjà que pretén ser una alternativa als mitjans intoxicadors faci servir els mateixos trucs de màgia barata que acaben per donar-los rèdits entre els menys informats i els més irascibles.
Aquesta és la manera de fer de mitjans amb una profussa cultura de la aculturació i de l'engany.
Vaig demanar una rectificació a la direcció del mitjà que no s'ha produit (com a mínim jo no en tinc constància), per tant em queden dues alternatives:

1- Pensar que ha estat fruit d'un malentès, d'una escalfada d'algú per motius que se'ns escapen al comú dels lectors amb el diari rival o bé una badada imperdonable que, en qualsevol cas no ha de dur a l'adoctrinament.
2- Pensar que al directe.cat ja els importa un ràve el que s'ha de fer i com s'ha de fer i s'han passat al bàndol dels acrítics i aètics i, si fos així, que els bombin.

Per la qual cosa no em queda cap més remei que treure'ls de la provisionalitat de la meva llista.